NLP

Wat is NLP? NLP is een afkorting van Neuro Linguïstisch Programmeren en is een model voor het bestuderen van (denk)patronen (programmeren) aan de hand van communicatie (verbaal en non verbaal). NLP biedt mogelijkheden om denkpatronen van anderen en bij jezelf te ontdekken. Maar ook om blokkades die je stoppen je doelen te bereiken uit de weg te ruimen.

Vragen zoals: wat wil je echt, wat levert dat op en wat houdt je tegen zijn slechts enkele vragen die blokkades en echte wensen naar boven halen. Wat soms erg confronterend is voor mensen.

Wat bestudeer je dan met NLP? Met NLP bestudeer je de subjectieve werkelijkheid. We nemen de werkelijkheid waar door onze ogen, door onze eigen perceptie. En die perceptie, de manier van kijken, is gevormd door ons verleden, onze ervaringen, onze opvoeding en onze waarden en normen. NLP is begin de jaren ’70 ontwikkeld door twee Californische studenten (Bandler en Grinder). Sindsdien heeft NLP miljoenen mensen over de hele wereld geholpen in management, carrière, onderwijs, familie en relaties, sport, marketing & sales, gezondheid en spiritualiteit.

Deze mensen hebben geprofiteerd door over hun beperkingen en blokkades heen te gaan en saboterend ineffectief gedrag te elimineren zodat ze het leven kunnen leven zoals ze willen.

NLP biedt iedereen gereedschappen, processen en inzichten om zich persoonlijk, spiritueel en professioneel te ontwikkelen. NLP technieken worden gebruikt op verschillende terreinen zoals sport, coaching, onderwijs, bedrijfsvoering, persoonlijke ontwikkeling en gezondheidszorg.

NLP zorgt voor een nieuwe kijk op de werkelijkheid, voor ‘out of the box’ denken. Een nieuwe kijk, of perceptie geeft nieuwe mogelijkheden om jouw doelen te bereiken. NLP zorgt voor nieuwe communicatieve vaardigheden zodat de communicatie met anderen effectiever verloopt. NLP leert je minder snel te oordelen. Zowel over jezelf als over anderen.

Met NLP wordt je wereld groter.
NLP voordelen zijn:

 • Snel rapport (goed contact) opbouwen met anderen
 • Verbeterde communicatie met anderen en jezelf
 • De mogelijkheid anderen te inspireren en te motiveren
 • Het beter kunnen managen van emoties en persoonlijke rust
 • Afleren van inproductief gedrag en onwenselijke gewoonten
 • Omzetten van beperkende overtuigingen naar versterkende overtuigingen
 • Verhoging van creativiteit
 • Verbeterde leervaardigheden
 • Loslaten van destructieve relaties en het opbouwen van constructieve waardevolle relaties
 • Krachtige coachingstechnieken om anderen te helpen hun doelen te bereiken
 • Meer geloof in jezelf en je kunnen
 • Ontdekken of versterken van jouw levensdoel

In het kort NLP’s basis uitgangspunt is dat de hersenen werken als een computer. De hersenen voeren programma’s of mentale instructies uit in een bepaalde volgorde. NLP meet en identificeert de fysiologische staat (houding etc.) en de mentale strategie die iemand gebruikt op een bepaald tijdstip. Bijvoorbeeld bij ineffectief gedrag, een gewoonte of een succes. En geeft daarna specifieke informatie om de fysiologie en mentale strategie te verbeteren zodat een gewenst eindresultaat ontstaat.

NLP NVNLP